Skip links

Agustí Ferrer: “El sector de l’aigua és imprescindible i incentiva la creació de start ups, de les quals algunes se situen en parcs de negoci, com el Trade”

Aqua España és l’Associació Espanyola d’Empreses del Sector de l’Aigua, que des de fa més de 40 anys, aglutina les empreses privades que ofereixen productes i serveis per a l’anàlisi, el control i el tractament de l’aigua per als seus diferents usos, com el consum urbà, industrial i de reg. L’associació no té a veure amb l’aigua envasada, ni l’explotació pròpiament del servei públic municipal de proveïment i sanejament.

La seva missió és el desenvolupament tècnic i econòmic del sector privat de l’aigua a Espanya, tal com ens explica Agustí Ferrer, director general d’Aqua España. Amb ell parlem d’aquest recurs tan important per al desenvolupament humà i empresarial.

Quins són els principals reptes del sector de l’aigua?
El principal repte del sector de l’aigua és oferir solucions viables per a la sostenibilitat hídrica. És decidir, oferir productes i serveis que permetin disposar d’aigua en qualitat i quantitat suficient per als seus diferents usos, d’una manera viable econòmicament, perquè hi hagi empreses que puguin oferir aquestes solucions. En aquest marc, la reutilització de l’aigua és alguna cosa d’especial rellevància. Cada vegada veurem més pràctiques d’aquest tipus. Avui no veiem totes les que la tecnologia existent permet perquè a la gent li costa acceptar el concepte de la reutilització. És un acte d’ignorància que confiem que s’anirà superant. En aquest assumpte, jo explico l’exemple dels astronautes. Els astronautes reutilitzen la seva aigua reiteradament. I mantenen una excel·lent salut. La tecnologia que usen els astronautes, des de fa dècades, està disponible en la terra per a la ciutadania en general. Hi ha països que ja la usen a escala urbana. I Espanya l’haurà d’usar si desitja tenir aigua, per què el nostre país està en un procés evident de desertificació.

Fins a quin punt és important que les empreses de productes i serveis per a l’anàlisi, el control i el tractament de l’aigua s’associïn a Aqua España?
És molt important que les empreses d’un sector formin part de l’associació empresarial que representa les empreses que actuen en aquest sector. El motiu és que això permet a l’empresa estar informada, connectada i incidir en les regles del joc del negoci. Sense això, l’empresa sempre té llacunes informatives, li costa més estar al dia, té més probabilitats d’incidències i conflictes, la seva adaptació als canvis legals i tècnics es fa més difícil i tard… En el nostre sector, formar part d’Aqua Espanya permet justament a les empreses estar informades, connectades amb el sector i incidir en les regles del joc d’aquest negoci. I també és un distintiu de confiança. Tenim dades que ens diuen que 3 de cada 4 directius a Espanya confiaran més en una empresa d’Aqua Espanya per a ser col·laborador o proveïdor que una altra del sector que no ho sigui.

Estan preparades les empreses per a complir els requisits legislatius en matèria d’aigua?
Les empreses solvents sí. Els nostres associats ho estan. I justament a Aqua Espanya treballem per a facilitar a les empreses aquesta adaptació, oferint informació, formació i connectant-les amb altres professionals que els puguin ajudar. I, quan procedeix, acordant amb l’Administració Pública terminis d’adaptació sectorial.

La tecnologia ha estat un factor clau en l’evolució del sector en els últims anys?
Per descomptat. El sector de l’aigua ha evolucionat molt tecnològicament i en els últims anys la digitalització està tenint un paper fonamental. Actualment, això té un important suport de l’Administració Pública, especialment davant l’escassetat hídrica. Necessitem aigua en qualitat i quantitat suficient perquè l’economia funcioni, més enllà de per a sobreviure com a persones. Donada l’escassetat d’aigua, és imprescindible controlar detalladament aquesta aigua i el seu ús. I per a això la tecnologia resulta imprescindible. Tot això deixa veure que el sector de l’aigua és un sector imprescindible. Avui i en el futur. I a causa de la seva complexitat, cada vegada està incorporant professionals de diferents disciplines tècniques i d’alt valor. I incentiva la creació de start ups, algunes de les quals es van situar en parcs de negoci, com pot ser el Trade.

Què va fer que Aqua Espanya decidís instal·lar-se en el SC Trade Center?
En 2011 ens instal·lem en el SC Trade Center com a resposta a la voluntat de diversos empresaris i directius de disposar d’un espai de reunions que tingués un accés més fàcil que el del nucli urbà de Barcelona, que era on abans teníem la seu social. En 2011 fèiem moltes reunions presencials amb directius de diversos llocs, i entrar al centre de la ciutat a unes certes hores era problemàtic, i sobretot amb cotxe particular, ja que llavors s’afegia el component párquing. Es va considerar que el SC Trade Center estava ben connectat per carretera tant cap a l’interior, com amb el nord i el sud, i oferia un millor espai de párquing. I les tarifes eren competitives respecte les de Barcelona. Tot això va fer que s’optés pel SC Trade Center.

En tot el temps que porteu instal·lats en el SC Trade Center, que és el que més valoreu?
El que més valorem és el servei integral que ofereix el centre. Des de la recepció fins a neteja, serveis IT… Això ens permet centrar-nos en la nostra activitat i oblidar-nos del manteniment d’uns certs serveis. I personalment, m’encanta l’entorn de naturalesa que té el Trade. Mirar per la finestra i veure el bosc. I sortir a la terrassa i veure cavalls és un privilegi.

El Trade ha respost a les necessitats d’espai que heu tingut durant tots aquests anys?
Sí. Durant aquests anys Aqua España ha estat en 3 espais diferents dins del SC Trade Center. Amb el temps hem tingut diferents necessitats d’espai i el Trade ens ha permès disposar de l’espai necessari a cada moment.

Fins i tot hem usat en diverses ocasions les instal·lacions del Trade Center per a organitzar cursos de formació presencials i trobades amb molta gent. Les sales de la planta baixa o la terrassa ofereixen unes prestacions molt bones en un entorn privilegiat.

Com valoreu l’ambient en el Trade?
Penso que l’ambient del Trade és molt positiu. Tant amb el personal del centre, com amb altres inquilins. Per la nostra naturalesa, no tenim sinergies amb les altres empreses residents, però sí que compartim aquest bon ambient general. I sobretot valorem l’enfocament professional que la direcció del Trade té del centre. Això és important per què estem en un centre de negocis per a disposar d’un entorn òptim per a la productivitat laboral.

Com a experts en l’aigua, teniu alguna recomanació per a l’estalvi d’aigua en el context de sequera?
Una de les àrees de treball d’Aqua España es justament l’eficiència de l’ús de l’aigua en els edificis. En aquest àmbit val la pena dir que Sant Cugat és un referent nacional, per què té una ordenança municipal molt clara en aquest tema i un històric reconeixible en l’assumpte. Nosaltres fa anys que col·laborem amb ells.

I més enllà de les instal·lacions d’aigua en general, una cosa important i on els residents del Trade tenen un protagonisme, és en l’ús de fonts d’aigua. Aqua España ha tingut un paper essencial en l’extensió d’aquestes solucions a Espanya gràcies al nostre loobying legal. I fa anys vam sol·licitar al Trade instal·lar-ne una, tal com hi ha en molts edificis d’oficines. Avui és una realitat que gaudeixen els inquilins del Trade. I amb això també s’estalvia molt consum de plàstic d’ampolles.

Recomanaries el SC Trade Center?
Recomanaria el Trade especialment a les empreses que no volen tenir un local propi, tradicional, però sí un espai modern que els faci fàcil el seu treball i el desenvolupament del seu negoci. I concretament als que desitgen disposar d’un despatx propi tancat, fora del model de cotreball que, si bé pot ser interessant per a uns certs emprenedors, per a moltes organitzacions no és productiu ni desitjable.

Agustí Ferrer: “El sector de l'aigua és imprescindible i incentiva la creació de start ups, de les quals algunes se situen en parcs de negoci, com el Trade”
Enviar
1
😁 et puc ajudar?
SC Trade Center
Hola, en què et puc ajudar?

Si estàs interessat en els nostres serveis i necessites més informació, només cal preguntar 😊